KAPOSVÁRI EGYETEM

AKADÁLYMENTES HONLAP

A projekt adatai

Pályázati kiírás neve: Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretén belül „1.3.1-10/1, A felsőoktatási tevékenységek színvonalának emeléséhez szükséges infrastrukturális és informatikai fejlesztések támogatása"

A projekt azonosítószáma: TIOP-1.3.1-10/1-2010-0010

A projekt címe: Modern szolgáltató és Kutató Egyetem továbbfejlesztése Kaposváron

Kedvezményezett: Kaposvári Egyetem; 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.

Támogató: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22.),

Közreműködő szervezet: ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft., 1134 Budapest, Váci út 45. "C" épület. www.esza.hu

Támogatás összege (ezer Ft): 421 348 275

Projekt teljes költségvetése (ezer Ft): 443 524 500 Ft

A projekt időtartama: 2011.05.01 - 2012.12.31

A projekt megvalósítás helyszíne: 7400 Kaposvár, Guba Sándor utca 40.; 7400 Kaposvár, Bajcsy-Zs. u. 10.

Kapcsolattartó és elérhetőségei: Dr. Polereczki Zsolt, projektvezető

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Telefon:82/505-800/3205

Projekt team:

Projektvezető: Dr. Polereczki Zsolt

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Pénzügyi vezető: Hegyi Gábor

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szakmai vezető: Weisz Zoltán

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Általános szakmai koordinátor: Horvát Adelina

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Projektasszisztens: Bálint Jánosné

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Projektasszisztens: Földvári Aranka

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Alprojektvezető: Prof. Dr. Csapó János

Projekt koordinátor: Bíró Gábor

Alprojektvezető: Andrássy Zoltán

Szakmai koordinátor: Kresz László

A projekt célja:

 

A beruházási program rövidtávú célja, hogy az Egyetem kutatói, illetve üzleti célú szolgáltatói-, valamint képzési-, és közösségi célú szolgáltatói infrastruktúráját a jelenleginél magasabb szintre fejlessze. Ennek keretében cél az Agrár- és Élelmiszertudományi Tudásközpont laborszolgáltatásainak továbbfejlesztése, a biztonságos, a humán táplálkozási elvárásoknak, valamint az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelő állati eredetű élelmiszer (elsősorban hús) előállítása érdekében az un. "Szántóföldtől az asztalig" termékpálya modellhez szükséges további labormenedzsment-, tárolási és logisztikai technológiák, módszerek és alkalmazások fejlesztése és adaptálása. További cél a Digitális Kompetencia Központhoz kapcsolódóan egy Központi stúdió és egy alstúdió létrehozása, annak érdekében, hogy a digitális médiával kapcsolatos gyakorlati képzéseknek és kapcsolódó kutatásoknak létrejöhessen egy a jelenleginél komplexebb, multifunkcionális infrastruktúrája.

A program hosszútávú célja, hogy a Kaposvári Egyetem szerepét megnöveljük és pozícionáljuk a magyarországi K+F+I szektorban, továbbá olyan projektek létrejöttét ösztönözzük, amelyek az Egyetem kutatóhelyei, illetve intézményei együttműködésében valósulnak meg. A tervezett beruházások révén létrejövő tudáspotenciál segítségével a Kaposvári Egyetem a jelenleg strukturális problémákkal küszködő Agrár- és Élelmiszeriparnak kíván K+F+I+O támogatást nyújtani. Összességében olyan infrastrukturális fejlesztésekről van szó, amelyek a kutatást, , amelyek több tudományterület együttműködésében és nemzetközi kutatói csoportokban megvalósuló kutatások, képzések infrastrukturális hátterének fejlesztését szolgálják és amelyek már meglévő, továbbfejleszthető, nemzetközileg is versenyképes kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységekre épülnek. A fejlesztések nemzetgazdaságilag stratégiai fontosságúnak tekinthető ágazatok K+F+I igényeit valósítják meg

 

A fejlesztés elemei:

 

Fejlesztéssel érintett 3 terület:

1.      7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40. Kaposvári Egyetem Laborépület.

2.      7400 Kaposvár, Bajcsy Zs. u. 10. Kaposvári Egyetem stúdiókialakítás.

3.      7400 Kaposvár Guba Sándor u. 40. Lovarda - Kaposvári Egyetem alstúdió kialakítása és felújítása.

Az Agrár- és Élelmiszertudományi Tudásközponton belül egy, a TIOP 1.3.1-07/2 keretében létrehozott, a talajt, a takarmányt és az élelmiszereket vizsgáló egyetemi laboratóriumi hálózat (bázislabor) minta- és vegyszertárolási, illetve minta előkészítési kapacitását fejlesztjük. Az informatikai és digitális médiatudományoknak otthont adó Digitális Kompetencia Központhoz kapcsolódó audiovizuális stúdió hálózat kialakítása (központi stúdió és egy alstúdió) és eszközparkjának fejlesztése mellett.

A projekt bemutatása:

Tartalmilag a fejlesztés kétharmada az agrár- és élelmiszeripari tudományokhoz kapcsolódik. A Kaposvári Egyetem a korábban, a 1.3.1-07/2 pályázat keretében fejlesztett kutatóhelyi infrastruktúráját és az azon működő kutatói folyamatait tervezi teljessé tenni, ezen belül a korábbi labor- és egyéb technológiai fejlesztésekhez kapcsolódóan, a laborfolyamatokat támogató mintatárolási és logisztikai infrastruktúra kerül fejlesztésre, illetve a laborfelszerelések kerülnek bővítésre.

Második, az előzőnél kisebb volumenű beruházás keretében egy, az oktatáshoz kapcsolódó

audio-vizuális központi stúdió és egy alstúdió kerül felszerelésre.

Összességében az un. "Szántóföldtől az asztalig" termékpálya modellhez szükséges, K+F+I+O tevékenységek és folyamatok épített és technológiai környezetének teljessé tétele, továbbá a digitális médiatudományok kapcsán az elmúlt években elindított interdiszciplináris egyetemi képzések műszaki hátterének megteremtése a fejlesztés célja. A beruházások révén mintegy 650 nm2 épületrész és építmény kerül felújításra, átalakításra, továbbá, több mint 300 IKT- és laboreszköz kerül beszerzésre.

 

A projekt elemei:

Kaposvári Egyetem által

I. Az Agrár- és Élelmiszertudományi Tudásközpont labor-infrastruktúrájának a fejlesztése

Műszer és laborfejlesztés, kiemelten a matematikai, természettudományi, műszaki, informatikai, élettudományi tudományterületeken, illetve ilyen apparátust használó interdiszciplináris képzési és kutatási területeken:

- a már meglévő laboratóriumok eszközeinek bővítése

A kutatási kapacitások növelése, a kutatóhelyek és a régió gazdálkodó szervei közötti együttműködésére alkalmas innovációs környezet megteremtéséhez szükséges műszer és laborfejlesztés:

  • A már meglévő laborhálózathoz kapcsolódóan egy 520 m2-es épület átalakítása részben minta- és vegyszertárolási, illetve minta előkészítésre alkalmas helyiségek kialakításával.
  • Infrastruktúra fejlesztése, felújítás, bővítés komplex képzési és kutatási terek kialakításához:
  • Az előző 520 m2-es épületben minta-átvételre kialakított fogadótér, az üzleti folyamatok támogatására front- és back office helyiségek kialakítása. A teljes bázislabor kapcsán az

üzleti- és egyéb adminisztrációs tevékenységekhez, archiváláshoz irodák kialakítása.

  • Szoftverbeszerzés a fentiekhez kapcsolódóan (statisztikai, tervezői szoftverek, stb):
  • A minták menedzselését végző számítógépes program beszerzése, az anyagok tárolását segítő raktárprogram beszerzése, kapcsolódva a már meglévő, laborfolyamatokat

támogató (LIMS) programhoz

II. A Digitális Kompetencia Központhoz kapcsolódó audiovizuális stúdióhálózat (központi stúdió, alstúdió) kialakítása

Korszerű, külső, gazdálkodó szervezetekkel együttműködésben kialakított kutatói és gyakorlati képzési helyek kialakítása:

  • A stúdiókat befogadó helyiségek fizikai átalakítása (a központi stúdió esetében az előtér és a kapcsolódó vizesblokk felújítása)
  • Oktatáshoz kapcsolódó audio-vizuális stúdiók felszerelése:
  • A stúdiók eszközparkjának felszerelése, kialakítása

III. Info-kommunikációs technológiai fejlesztések, IKT alapinfrastruktúra fejlesztése

A fentiekhez kapcsolódóan a szükséges néhány IT hardver eszköz beszerzése

IV. Fizikai akadálymentesítés. A fentiekhez kapcsolódóan a szükséges fizikai akadálymentesítés.

V. Tájékoztatás Infrastruktúra fejlesztése, felújítás, bővítés komplex képzési és kutatási terek kialakításához.

A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.