KAPOSVÁRI EGYETEM

AKADÁLYMENTES HONLAP

A projekt adatai

Projektazonosító: GOP-1.1.1-11-2012-0344

Projekt címe: Probiotikus hatású enzimkomplex fejlesztése a mezőgazdasági melléktermékekre alapozott sertéshús előállítása érdekében

Projekt időtartama: 2013.05.05 – 2015-08.31.

Megvalósulás helyszíne: Kaposvár, Kaposvári Egyetem

Projekt összköltségvetése: 480.332.313 HUF

Projektmenedzsment

Konzorciumvezető:
Projectvezető: Dr. Bata Árpád, Dr. BATA Magyar-Kanadai Biotechnológiai Kutató Fejlesztő Zrt.
Konzorciumi tag:
Projectvezető: Prof. Dr. Tossenberger János, Kaposvári Egyetem
Konzorciumi tag:
Projectvezető: Dr. Tóth Tamás, Nyugat-magyarországi Egyetem, Mosonmagyaróvár
Szakmai megvalósítók: Szénásiné Toldi Tünde, Batáné Leyrer Judit, Dr. Halas Veronika, Sudár Gergő, Gura József Tamás,

Projekt szakmai tartalma és a projekt bemutatása

A konzorciumvezető Dr. Bata Zrt. a 90-s évek elejétől mind a termelési, mind kutatás-fejlesztési tevékenysége vonatkozásában intenzíven jelen van a takarmány kiegészítők piacán. Jelen fejlesztést a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Kara az állatkísérletekhez szükséges korszerű infrastruktúrával, tudományos hátterével és tapasztalt kutatókkal segíti, míg a Nyugat-magyarországi Egyetem Takarmányozástani Intézeti Tanszéke a melléktermékek gazdasági állatok takarmányozásában való felhasználási lehetőségeinek tapasztalataival egészíti ki.

A két egyetemmel közösen végzett kísérletek probiotikus hatású tejsavbaktérium törzsek – LB. plantarum, LB. lactis, Streptococcus faecium, és más a normál vastagbélflórában is megtalálható Cellvibrio, Ruminococcus, Bacillus repcepogácsán tenyészett kultúrájának és egy enzimtermelő fonalas gomba együttes tenyészetének összehasonlító in vitro vizsgálatára irányulnak (kémhatás, mikróbaszám, enzimaktivitás). A fejleszteni kívánt probiotikus hatású mikroorganizmus törzsek illózsírsav termelésükkel biztosíthatják a megfelelő savhatást és az enzimek maximális hatékonyságát, amely által egy új, hatékonyabb és eddig még nem ismert poliszacharidokat bontó probiotikus takarmányadalék prototípust állíthatunk elő.

A kutatás-fejlesztési projekt keretében kifejleszteni kívánt postileális rostemésztést segítő, kiváló minőségű és jó ár-érték arányú készítményekre világszinten óriási az igény, sőt a szigorodó környezetvédelmi előírások és a magas fogyasztói elvárások - pl. antibiotikum mentes hozamfokozás -, valamint az egyre változatosabb mezőgazdasági melléktermék felhasználás miatt ezek kereslete a takarmányozásban folyamatosan nő.

A project részfeladatai

  • Sertés és baromfi emésztőtraktusából izolált Salmonella, Clostridium, Brachispyra, E.coli fakultatív patogén törzsek vizsgálata bioteszt módszerekkel
  • Hatékony enzimtermelő probiotikus törzsek kutatása
  • SSF szilárd fermentációs technológia kidolgozása probiotikus baktériumok előállítására
  • In vivo mikrobiológiai vizsgálatok a postileális bélszakasz mikrobiális státuszának megállapítására különböző diétatípusok etetésekor
  • A termék prototípusok hatásának vizsgálata a táplálóanyagok ileális-, postileális és a bélcsatorna teljes hosszán mért emészthetőségére
  • Modell teljesítmény vizsgálatok a termék prototípusok hatásának megállapítására növendék- és hízósertésekben
  • Gasztroenterológiai vizsgálatok a prototípus termékek hatékonyságának in vivo mérésére