KAPOSVÁRI EGYETEM

AKADÁLYMENTES HONLAP

A projekt adatai

Projekt azonosítószáma: GOP-1.1.1-11-2012-0132

Projekt címe: „Piacorientált kutatás-fejlesztés támogatása” programban, az Új Széchenyi Terv keretében. „A nagyüzemi nyúlhústermelés takarmányozási-, tartási- és tenyésztési technológiájának fejlesztése piacorientált, innovatív módszerekkel”

A projekt időtartama: .2012.07.02-2015.08.31.

A megvalósulás helyszíne: Olivia Kft Lajosmizse, Kaposvári Egyetem Kaposvár

Projekt költségvetése: . 457.527.708,- Ft

Projektmenedzsment:

  • Projektvezető: Dr. Atkári Tamás
  • Pénzügyi vezető: Bálint Gábor
  • Szakmai vezető: Dr. Matics Zsolt

Szakmai megvalósítók:.Dr. Matics Zsolt, Prof. Dr. Szendrő Zsolt, Dr. Gerencsér Zsolt, Dr. Donkó Tamás, Dr. Horvatovich Katalin, Dr. Emri Miklós, Dr. Kovács György, Spisák Tamás

A PROJEKT CÉLJA/A PROJEKT RÖVID SZAKMAI TARTALMA:

A pályázat a világ egyik legnagyobb nyúltenyésztési vállalkozása (Olivia Kft) és legaktívabb kutatóhelye (Kaposvári Egyetem) együttműködésében, korábbi eredményes K+F projektek folytatásaként, azokra az eredményekre épülve, a gazdaságosságot, a piaci és a fogyasztói elvárásokat figyelembe véve valósul meg.

A projekt fontosabb célkitűzései:

  1. A világon egyedülálló komputer tomográfiás (CT) vizsgálatokat továbbfejlesztik. Az új, gyorsabb, automatizált és pontosabb értékelésen alapuló tenyésztési program keretében történik a nyulak hústermelésének javítása. Ennek eredménye évente 1,5-2 millió vágónyúl teljesítményének és piaci értékének javulásában jelenik meg. A Pannon Tenyésztési Programra építve a különböző keresztezési kombinációk termelési és vágási teljesítményét összehasonlítják, és gazdaságossági értékelést végeznek. Az eredmények felhasználásával történik a külföldi hibridekkel versenyképes hazai nyúlállomány nemesítése. A 30.000 anyás nyúltelepen ezekkel a nyulakkal történik majd a termelés.
  2. Különböző tartási rendszereket hasonlítanak össze. A termelési és a vágási teljesítmények javítása mellett kiemelt feladat az egészségi állapot és az állatjóllét javítása, és ilyen tartástechnológia kidolgozása.
  3. Az élelmiszerbiztonság javítása érdekében a gyógyszeres kezeléseket minimális szintre csökkentik, emellett a nyulak ellenállóképességét is javítják. Ennek érdekében vizsgálják a különböző rostfrakció-összetételű takarmányoknak a növendéknyulak termelésére és egészségi állapotára gyakorolt hatását. Emellett saját előállítású készítményeket vizsgálnak és probiotikumra alapozott alternatív kezelési technológiát dolgoznak ki.
  4. A hústermelés növelése mellett cél a hús és a belőlük készült termékek minőségének javítása, amelyeket bébiételként az olasz, funkcionális élelmiszerként pedig a legigényesebb svájci, német, orosz és japán piacokon értékesítenek.
  5. A piaci elvárásoknak megfelelő tartási és takarmányozási technológiák kidolgozása és új nyúlhús termékek fejlesztése mellett fontos feladatnak tekintik a graduális és PhD hallgatók, valamint a posztdoktorok bevonását a kutatásba, az új tudományos eredmények külföldi lapokban és konferenciákon történő publikálását.