KAPOSVÁRI EGYETEM

AKADÁLYMENTES HONLAP

A projekt adatai (OTKA K111645)

Projekt azonosítószáma: OTKA K111645

Projekt címe: Magyartarka szarvasmarha húsminőségének és a marhahús élvezeti értékének javítása teljesgenom-vizsgálattal

A projekt időtartama:  2014. 09. 01. -2017. 08. 31.

A megvalósulás helyszíne: Kaposvári Egyetem AKK DOI

Projekt költségvetése: 9 679 eFt

Projektmenedzsment:

  • Projektvezető: Dr. Holló Gabriella
  • Pénzügyi vezető:
  • Szakmai vezető: Dr. Holló Gabriella
  • Szakmai megvalósítók:  Prof. Dr. Holló István, Dr. Húth Balázs

A PROJEKT CÉLJA/A PROJEKT RÖVID SZAKMAI TARTALMA

Napjaink állattenyésztésének egyik fő feladata a fogyasztók világszerte megnyilvánuló, egyre növekvő szükségletének jó minőségű, biztonságos és ízletes termékekkel való kielégítése. Ez az igény, szarvasmarha termékek esetében, fokozottan jelentkezik. Az elsődleges cél tehát a fogyasztók számára kívánatos, porhanyós, ízletes és jó áron kínált, minőségi termékek előállítása. Szarvasmarha fajban néhány SNP (egypontos nukleotid-polimorfizmus, single nucleotide polymorphism) esetében igazolták az intramuszkuláris faggyútartalomra és húsminőségre gyakorolt hatást. Kutatásunk során először kívánunk teljesgenom-vizsgálatot (genom-wide association study, GWAS) alkalmazni magyartarka szarvasmarhában a húsminőség és egyes fontos tenyésztési paraméterek javítására. Megvizsgáljuk, milyen kapcsolat áll fenn a bikák fenotípusos tenyészértéke és teljes genomvizsgálat eredménye között, továbbá, hogy van-e kapcsolat a nagyszülő-szülő-ivadék genomvizsgálati eredménye között, ill. az utódok vágóértéke és műszeres vizsgálattal megállapított húsminőségi tulajdonságai között.

Eredményeink -reményeink szerint- lehetővé teszik, SNP markerek és chip technológia felhasználásával, a magyartarka szarvasmarha húsminőségének és élvezeti értékének javítását. A genetikai és keresztmetszeti képalkotó eljárások (CT) ill. laboreredmények összehasonlítására statisztikai vizsgálatokat végzünk. Vizsgálataink segítségével, a tipizálásra kerülő 80.000 SNP közül, kiválasztjuk mindazokat, amelyek hatással vannak a vizsgálatba vont paraméterekre. A polimorfizmusok hatásainak vizsgálata kapcsán, új markerek segítségével végzett szelekciós stratégia (MAS) kidolgozásával, rövid időn belül szeretnénk hozzájárulni a magyartarka tenyésztők szelekciós munkájának elősegítéséhez. A kidolgozásra kerülő új szelekciós stratégia a vizsgálataink során kiválasztott húsminőséget és porhanyósságot befolyásoló polimorfizmusokra támaszkodik.